Lezing over de Kroniek van Godlinze

Gepubliceerd op 13 november 2019 om 15:48

Het zat bomvol in het dorpshuis Vinkenhorst toen Reinout Krajenbrink op woensdagavond 30 oktober j.l. zijn boek “De kroniek van Godlinze” aan het dorp presenteerde. Zelf spreekt Reinout over zijn levenswerk, aangezien hij 7 jaar aan het boek heeft gewerkt. Godlinzers, maar ook veel oud-Godlinzers en geïnteresseerden waren van heinde en verre gekomen om de presentatie en lezing over het verleden van Godlinze bij te wonen.

De avond werd mede mogelijk gemaakt door Vereniging Dorpsbelangen, waarbij de gasten ontvangen werden met koffie en koek. Hans Brian deed als voorzitter van Vereniging Dorpsbelangen het openingswoord.

Reinout Krajenbrink begon de lezing door eerst een korte toelichting te geven hoe hij tot het schrijven van dit boek gekomen was. De trigger was een stripboek dat hij in 2012 kocht in het middeleeuwse stadje Durbuy in de Belgische Ardennen. Deze strip beschreef de geschiedenis van Durbuy. Dat was voor Reinout de aanleiding om zoiets ook van Godlinze te maken. Al gauw bleek de geschiedenis van Godlinze zoveel omvattend, dat de overstap van een strip naar kroniek werd gemaakt. Dat het maken van dit boek 7 jaren zou duren had Reinout nooit gedacht. Telkens kwamen er weer nieuwe feiten boven drijven. Het lastigste vond de auteur misschien nog wel de meest recente geschiedenis van het dorp. “Je schrijft dan over het verleden van mensen, die nog in leven zijn en dat verleden kan soms best pijnlijk zijn of gevoelig liggen.”

Na deze korte toelichting werd het eerste exemplaar aan het Dorpsbelangen overhandigd. Dit exemplaar zal komen te liggen in het dorpshuis en voor iedereen zichtbaar zijn. Geïnteresseerden kunnen het boek ook in bruikleen mee naar huis krijgen.

Na deze “overhandigingsceremonie” begon Reinout Krajenbrink de lezing, waar hij aan de hand van prachtige illustraties de ontstaansgeschiedenis van Godlinze vertelde. Hoe de wierde werd opgebouwd, de eerste bewoners, mysterieuze vondsten in de wierde en nog veel meer leuke verhalen. Het was een selectie uit de rijke inhoud die het boek over Godlinze vertelt. Voor de afbeeldingen van de PowerPointpresentatie kon Reinout putten uit ruim 900 afbeeldingen die de Kroniek van Godlinze rijk is.

De klapper van de avond was misschien nog wel het filmpje waarbij de gasten een virtuele rondgang kregen door Godlinze in het jaar 1514. Aan de hand van gegevens en oude kaarten heeft Reinout het dorp op de computer in 3D nagebouwd. Met speciale software is het dan mogelijk door deze 3D-reconstructie heen te lopen. Het filmpje “Godlinze 1514 A.D.” is nu ook op Youtube te zien. (zoekterm onder Youtube: Godlinze 1514)

Na afloop konden de mensen hun boek in ontvangst nemen of zich inschrijven voor de 2e druk. De eerste druk met een oplage van 140 exemplaren was reeds uitverkocht. De 2e druk wordt begin december verwacht. Voor mensen die zich hiervoor nog willen inschrijven kunnen dat doen door te gaan naar www.reinoutk.nl/boek.html .